Stäng

Är en karl mer attraktiv än en man?

Varje ord i språket är packat med en betydelse. Två ord som packats med liknande betydelse kallas för synonymer, till exempel man och karl; båda betyder ’människa av hankön’. Men i packningen finns också bagage – emotionellt bagage. Man och karl betyder samma sak, men om jag kallar Sixten för man så menar jag att han är smart och attraktiv; skulle jag kalla honom för karl betonar jag istället att han är stark, men osympatisk.

Det visar i alla fall min enkätundersökning om synonymer till man: här fick informanter värdera orden man, karl, kille, grabb och pojke på åtta egenskapsskalor. Det är inte oväntat att pojke är yngst och karl är äldst, men det är intressant att en kille känns äldre och starkare än en grabb. Ålder motsvarar tydligen styrka, för pojke känns svagare än de andra orden, och glappet mellan kille och man är väldigt stort.

Av resultatet att döma är det väldigt fint att kallas för man, för det ordet värderas som ordentligare, attraktivare, smartare och aktivare än de andra. En pojke är däremot mest sympatisk och dessutom bäst, fast också mer passiv och oattraktiv: alla tycker om pojkar, men ingen vill vara ihop med dem. Sorry, boys.

De flesta svaren lutar åt det positiva, så de lågt värderade orden ligger närmare mitten än den negativa änden av skalan. Allra negativast (eller neutralast) är grabb, som utmärker sig som ganska dum och väldigt, väldigt slarvig. Kille hamnar aldrig först eller sist, så relativt sett är det den neutrala benämningen.

Kvinnor och män tycker ungefär lika om orden, men en sak sticker ut: kvinnor gillar inte karlar! De kvinnor som deltagit tycker nämligen att en karl är mycket mindre attraktiv, sympatisk och bra än vad männen tycker (kvinnor vill ha män, inte pojkar eller karlar!). De icke-binära respondenterna är mer negativa till alla fem ord, och tycker att samtliga har dålig, osympatisk, dum och oattraktiv i bagaget. Men det var få icke-binära som svarade, så ta det med en nypa salt.

Folk verkar också bli mer positiva med åldern. De deltagare som fyllt 50 värderar alla ord som mer smarta, sympatiska, attraktiva och helt enkelt mer bra än de yngre åldersgrupperna gör. De som inte fyllt 26 var överlag mer neutrala till mansorden; kanske är det en jämställdhetsfråga? Nåja, ingen regel utan undantag: de äldre förknippar nämligen alla ord med slarvighet!

De flesta i en språkgemenskap är någorlunda överens om ords betydelser, men det emotionella bagaget kan skilja sig rejält, så det är spännande att sätta siffror på det som ordböckerna sällan tar upp. Jag har i alla fall lärt mig att det är lugnt att kalla Sixten för karl: han uppskattar det, men alla kvinnor och icke-binära kommer förstå precis vad jag tycker om honom!

Du kan se de övergripande resultaten i tabellen nedan.

Resultatdiagram

Den här texten är baserad på en studie som utfördes vid Institutionen för lingvistik och filologi på Uppsala universitet. Enkäten delades i sociala medier och besvarades av 108 personer; resultaten är därmed inte nödvändigtvis representativa för befolkningen.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *