Stäng

Den svenska kronans valutasymbol föddes och dog när öret försvann

En språkfråga som dyker upp då och då, och alltid är lika rolig att besvara, är den om teckenkombinationen :– i priser. Eller ja, egentligen är det inte själva besvarandet som är så roligt, för svaret är väldigt enkelt: kolon agerar decimalavgränsare, och strecket markerar att det saknas ett värde. 15:– betyder alltså ”femton komma noll”, eller ”femton kronor och noll öre”.

Vid det här laget brukar det uppstå ett förvånat sorl, och det är just det som gör frågan rolig. Många tolkar nämligen teckenkombinationen som en valutasymbol, alltså att 15:– skulle betyda ”femton kronor”. När man får veta att :– betyder ”komma noll” blir allt plötsligt så där härligt logiskt självklart, på ett sätt som språk sällan är.

Vad kommer missuppfattningen från? Tja, när vi möter smidiga och unika valutasymboler som € och $ börjar vi kanske undra varför den svenska kronan inte har en liknande. Och här går tanken kanske till just :– som ju är en unik symbol(kombination) och i princip enbart används när man talar om priser, alltså pengar, alltså valuta.

Det hjälper förstås att vi i princip inte använder ören längre, så priset ”15:–” är mycket vanligare än ”15:50”. När flera olika prisuppgifter står sida vid sida blir tecknets betydelse mer uppenbar, kanske särskilt med priser under 1 kr (–:50 var inte en ovanlig syn förr). En anledning till att missförståndet sällan uppdagas är att tolkningen inte spelar någon roll; i sammanhanget betyder ju ”femton komma noll” exakt samma sak som ”femton kronor”. Den enda chansen att det kan bli fel är om någon skriver 15,50:– (”femton komma femtio komma noll”), men just eftersom ören är ovanliga händer det inte heller så ofta.

När tillräckligt många språkbrukare gör samma fel brukar det snart betraktas som ett nytt rätt. Betyder det att :– håller på att förvandlas till kronans valutasymbol, så vi kan mäta oss med € och kompani? Nej, av två anledningar. För det första är :– ovanligt idag, och därmed är det inte tillräckligt många språkbrukare som gör detta fel. För det andra används :– naturligtvis om andra valutor också; det är nog mer sannolikt att se :– ute i Europa eftersom eurocenten är livskraftigare än öret.

Så nej, kronan har inte någon spännande valutasymbol; vi får nöja oss med att skriva 15 kr. Men det är klart, om tillräckligt många vill så kan vi ju införa en. Valutasymboler verkar ofta vara en bokstav med ett streck genom sig, så kanske ett genomstruket k? (Versalt ₭ är ett alternativ, men den symbolen används redan för Laos valuta kip, och vi vill ju vara unika.) Eller ännu mer exotiskt: dollartecknet är ju inte D för dollar utan S för silver; ska svenskan köra P för penning, eller T för tenn? Möjligheterna är oändliga!

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands gratistidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *