Stäng

Är en varmkorv en macka?

En av årets hetaste språkdiskussioner på sociala medier är den om mackan. Vad är egentligen en macka? Bröd med pålägg? Är en varmkorv en macka?

Den här typen av frågor är vardagsmat (vardagsmackor?) inom semantiken, eller betydelseläran, där man talar om prototyper. Vi kan föreställa oss en prototypisk ”macka”, som kanske består av två skivor formbröd, och mellan dem finns kanske smör, ost, gurka och ångesten över att man inte hann laga en riktig middag i dag heller. Vi kan också tänka oss mackor som avviker lite från prototypen, som submarine, tunnbrödsrulle eller varmkorv. Eller har vi korsat en gräns nu?

Debatten om mackan genererade en tabell över olika ståndpunkter, kategoriserade efter idén om mackans form respektive pålägg. Formskalan går från ”två brödskivor med pålägg mellan” till ”bröd som omsluter pålägg”. Påläggsskalan går från ”traditionella pålägg, som ost och tomat” till ”typ vad som helst, som glass och glasyr”.

Kul idé, men jag ser genast två problem med tabellen: den klumpar ihop alla söta pålägg (en glassmacka kanske inte är en macka, men en marmeladmacka då?) och gör inte plats för öppna mackor, alltså där pålägget inte omsluts av bröd. Det senare beror på kulturell skillnad – man äter knappt öppna mackor i anglofona länder – så vi behöver nog acceptera att svenskans macka har en annan definition än engelskans sandwich.

Häromhelgen bad jag några bekanta definiera vad en macka är, och utmanade definitionen med exempel som skar sig mot deras macksinne (är en tårta en macka?). De kom fram till ”inte allt för sött bröd, vars form inte är anpassad efter pålägget, med pålägg som ligger platt”, men fastnade tyvärr när de inte kunde definiera skillnaden mellan en macka och en pizza.

Min nya favoritpodcast om språket är australiska Talk the talk. De tog upp den här frågan i maj, och presenterade en egen definition: om man kan lägga till ”-macka” efter ordet, och det fortfarande betyder samma sak, då är det en macka. Det är subjektivt, men för mig betyder submacka samma sak som sub. Däremot får jag en annan bild i huvudet av varmkorvsmacka eller pizzamacka, vilket tyder på att varmkorv och pizza inte är mackor. I semantiken får man räkna med subjektiva eller rekursiva definitioner, men de fungerar ofta rätt bra.

Vad är förresten skillnaden mellan en macka och en smörgås? Är smörgåsen mer proper än den slangklingande mackan? Har smörgåsen öppet pålägg, medan mackan har omslutande bröd precis som en sandwich? Är de exakt samma sak? Berätta vad du tycker!

Den här texten publicerades ursprungligen i Arbetarbladet.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *