Stäng

Sanningen om språkpoliser, och vad vi egentligen tycker om dem

Härommånaden kom nyheten att språkpoliser, enligt en studie, är mindre trevliga än personer som väljer att inte spy galla över sina medmänniskors språkliga misstag. Det kanske inte kommer som en överraskning, men det är väl skönt att få det bekräftat av vetenskapen.

Studien gick ut på att testpersoner fick läsa svar till en påhittad bostadsannons, somliga med språkfel och somliga utan. Sedan fick de svara på frågor om hur de uppfattade avsändaren och om de kunde tänka sig att hyra ut rummet. Mycket riktigt: de som läste språkfelsfyllda texter uppfattade ofta avsändaren som mindre intelligent och mindre pålitlig, och var förstås inte så sugna på att dela lägenhet.

Det här är inga nyheter, utan tidigare studier har gett samma resultat: stavfel är osexigt. Forskarna fortsatte med att leta skillnader i hur olika grupper uppfattade språkfelen. Reagerade gymnasiegrabbar annorlunda än professorstanter? Svaret blev nej: det fanns inga samband. Men forskarna gav inte upp, utan gav sina testdeltagare ett ark till, den här gången med klassiska personlighetsfrågor.

De fick napp. Testpersonernas omsorgsfullhet, öppenhet för nya upplevelser samt sympati för medmänniskor hade tydliga samband med och deras uppfattning av olika språkfel. De flesta testpersoner lade märke till språkfelen, men det skulle krävas en rätt obehaglig typ för att låta några snedsteg på tangentbordet krascha hela kontraktet innan det ens skrivits under.

Vad lär vi oss av den här historien? Jo, att det kan vara hög tid för lite självrannsakan. Om du vet med dig att du är språkpolis – även om du är det för att du bryr dig om språket och bara vill hjälpa till – så är risken stor att folk också uppfattar dig som en otrevlig skitstövel. Det gäller inte bara när du kommer med oönskade rättningar, utan kan vara ett genomgående drag i din personlighet. Naturligtvis gäller det inte alla, men resultaten ger klara besked: språkpoliser är mer sannolikt osympatiska, obetänksamma och – framför allt – det personlighetsdrag som allra tydligast hörde ihop med språkpoliseri: introverta.

Vänta här nu. Introverta? Ge mig ett ögonblick …

Hahaha, jag ber om ursäkt, kära läsare. Den här studien är helt klart propaganda, betald av extroverta, för att förtala oss inåtvända medborgare. Nej, studien ska naturligtvis tolkas som att vi introverta är mycket noggranna och gedigna i vår läsning. Visst lägger vi märke till stavfelen, men det betyder inte att vi klankar ned på avsändaren – och gör vi det så är det bara för att vi bryr oss om språket och vill hjälpa till. Den här studien visar att introverta är klyftiga människor som är mottagliga för intryck och har stor detaljkänsla. Japp. Här behövs ingen som helst självrannsakan.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands gratistidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *