Stäng

Det är helt sjukt vilka sjuka ord vi använt nu och förr

Marie i Bollnäs skriver (för hand!) om sina rysningar åt populära ord och uttryck som kommer och går. Nu för tiden är det mesta sjukt. Sjukt bra, sjukt duktig, sjukt intressant, sjukt frisk … ”De verkar ha ett väldans dåligt ordförråd”, säger Maries kompis Karin.

Nåja, den som retar sig på ett visst ord kommer förstås lägga märke till det oftare än vanligt. Och folk retar sig på olika saker; har den som alltid säger väldans i stället för väldigt också dåligt ordförråd?

Precis som Marie antyder är sjukt ett modeord, eller i alla fall en modern användning av ett gammalt ord. Just sjukt är ett förstärkningsord, alltså ett adverb som främst markerar större intensitet: något som är ”sjukt bra” är helt enkelt bättre än något som bara är ”bra”.

Från början användes sjukt mest för att göra negativa ord mer negativa, som ”sjukt dåligt” eller ”sjukt dum”, men eftersom det mest liknade en förstärkning så började det användas med positiva ord också. I dag har det gått varvet runt och blivit ett adjektiv igen, och betyder att något är utöver det vanliga: vi kan säga ”det var helt sjukt!” både om att vara med om en bilolycka eller att vinna en miljon på skraplott.

Det som kanske ger Marie rysningar är förstås att sjuk fortfarande finns kvar i sin vanliga betydelse, alltså ’vid ohälsa’ eller ’drabbad av sjukdom’. Det kan verka osmakligt, till och med stötande, att använda ett så laddat ord för så skilda betydelser.

Eftersom sjukt är ett modeord kommer vi sannolikt att använda det mindre ofta i framtiden (fast som allt mode så finns det kvar i garderoben och kan plockas fram emellanåt), men det innebär också att det föregicks av andra ord. För inte så länge sedan kunde saker och ting vara ”galet bra”, ”hysteriskt roliga” eller ”vansinnigt spännande”, och vid första anblick är det nog många som inte tycker att det är något konstigt med de orden.

Fast osmakliga och stötande, det får vi faktiskt medge att de är. Till skillnad från sjuk, som folk ändå är i största allmänhet, så handlar galenskap, hysteri och vansinne mer specifikt om psykiska tillstånd. Förstärkningsorden betecknar som sagt något utöver det vanliga, och dessa speglar en tid när det var acceptabelt att diskriminera människor för att de betedde sig mer eller mindre avvikande (hysteri är till exempel en påhittad sjukdom som sades orsakas av livmodern). Hur skulle det se ut om vi började säga ”helt autistiskt trevligt” eller ”alldeles bipolärt roligt” i dag?

Vi ska nog vara glada att det räcker med ”sjukt bra” nu för tiden. Men vem vet vad nästa modeord kommer bli? Jag tror att fett har en bra chans. Undrar om det speglar vår utseendefixering … eller bara vårt smakrikaste näringsämne? Det är ju fett gott.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands gratistidningar.

En kommentar på krönikan

  1. Gick in för att kolla om förstärkningsordet “sjukt” som förklarades vara ett av alla dessa modeuttryck som kommer och går – som det varit i alla tider.
    Jag tycker att det inte är fullt så enkelt. Uttryck och slang förändras och blandas ut. Men sedan ett antal åt tillbaks har utbudet av uttryck kokats ner till: “sjukt”, “magiskt” och “galet”. Åtminstone hos det uppväxande släktet. Och den stora skillnaden jämfört med 20-30 år sedan, är sociala media, en kommunikativ kanal som skapat nya, uniforma sätt att uttrycka sig.
    Om det ligger något i det jag påpekar så har utvecklingen, per definition, snarare gått mot enfald än mot mer eftersträvansvärd mångfald. Och det är väl, i såfald, synd? (om ni förstår vitsen)

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *