Stäng

Den nya teknikens under(streck)

Ah, datorn. Detta teknologiska underverk som förenklar våra liv. Hur skulle det väl se ut om vi fortfarande behövde gå till affären eller umgås öga mot öga? Nej, datorn sköter det åt oss. Och tänk vad det gör för skrivandet! Hela teckenuppsättningen ligger för våra fingerspetsar, och ett snabbt nedtryck ger symboler som skulle ta mycket längre tid att skriva för hand. Det handlar förvisso om bråkdelar av sekunder, men många bäckar små gör en stor å, och att slippa alla bäckar små gör en uttorkad flodbädd som man kan köra sin miljöförstörande stadsjeep genom för att klara deadlinen. Teknik!

Allt är förstås inte en dans på flodbäddar: där pennan har obegränsade möjligheter är datorskriften begränsad till tangentbordets strax över etthundra tangenter. Men det går ju att skifta tangentfunktioner också, så för att få ett semikolon trycker jag skift och komma, och för att få ett tankstreck trycker jag skift och bindestreck _ så utökas teckengränserna.

Nej, vänta, det där blev ju inte ett tankstreck. Vem i all världen använder understreck?

Tankstrecket är ett väldigt vanligt skiljetecken, och eftersom vi ofta ser det så har vi ett bra hum om hur det ska användas. Det är enkelt: tankstreck fungerar som ”från och till”-tecken, till exempel om jag talar om sträckan Ljusdal–Gävle, eller tidsrymden 1–30 september. Dessutom kan det användas i stället för andra skiljetecken när man verkligen behöver klämma i. Men utan tankstreck på skrivbordet finns det bara ett sätt att klämma i﹣med bindestreck. Visst saknar det stuns?

Tankstrecket är längre än bindestrecket, har en separat språklig uppgift … och är spårlöst försvunnet från våra tangentbord. Är det utrotningshotat? Nja, i alla fall inte i funktion, men om Språkrådet en vacker dag skulle rekommendera bindestreck i stället för tankstreck så är det förmodligen tangentbordsgrundarnas fel. Allvarligt talat, de gav oss Pause/Break-tangenten, men inte tankstreck? Själv har jag installerat ett program som kopplar om tangenter, så jag kan enkelt skriva tankstreck genom att trycka Alt Gr och bindestreck, precis som Gud avsåg.

Tangentbord sätter andra käppar i stadsjeepens hjul: det enda citattecken som finns tillgängligt är det “dumma” med raka streck, och det krävs en rejäl ansträngning för att producera ett ”äkta” citattecken, som är formad som kommatecknet. Allvarliga grejer för en typograf, men visst, ingen ropar språkförfall om du använder raka citattecken på Facebook.

Men att göra ett löst accenttecken när det egentligen skulle vara apostrof – som ligger lättillgänglig bredvid Ä – det är oförlåtligt.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *