Stäng

Spoilervarning! Framtidens ord

Ännu ett år har kommit till ända, och med det har Språkrådet och Språktidningen publicerat ännu en nyordslista! Den årliga nyordslistan sammanställer ord och betydelser som sett ökad användning i media under det gångna året.

Nyordslistan har publicerats sedan 2000, men det är först på senare år som den blivit ett vanligt inslag i nästan all nyårsmedia (jag ber om ursäkt om du hunnit tröttna), inte minst tack vare kontroversen med nyordet ogooglebar från 2012 (Google hade några synpunkter på definitionen; vi kanske kan prata om det en annan gång).

Nyordslistan speglar förstås nya trender i språkbruket, och ingen trend har väl varit mer påtaglig än supervalåret (vilket tyvärr inte är ett av orden på listan): ord som rödgrönrosa har bildats och använts flitigt i och med valrörelsen. Dessutom har runt hälften av alla nyord att göra med sociala förhållanden som också blivit politiska frågor, som tvåkönsnorm eller mellanförskap. Många av dessa inslag på listan återger en progressiv politik. Det är inte så konstigt – nya idéer behöver nya ord – men det betyder förstås att nyordslistan kan uppfattas som politiskt radikal. Så det kan vara bra publicitet att bilda nya ord även i konservativ politik; alla vinner på ett fräscht och nyskapande språk!

Det är sant: nyordslistan möter ofta kritik, fast kanske mest på det språkliga planet. Somliga tycker att flera av orden är onödiga eller dåliga, och inte förtjänar att tas upp i svenskan. Men kom ihåg att nyordslistan inte är en lista med förslag på nya ord, utan en lista över ord som redan finns! Ibland påvisar den medias kreativitet, och ofta sammanfattar den de nya ämnen som behandlats under året. Den är som en väldigt kortfattad och språkligt inriktad årskrönika.

Och språk förändras som bekant hela tiden. När vi slutar prata om normcore så försvinner ordet, precis som hästlasagne från förra nyordslistan gjort. Å andra sidan tar sig vissa nyord ända in i SAOL, som blogg från 2004 eller vinterkräksjuka från 2002 – vi får vänta och se! I år satsar jag på att cisperson eller spoilervarning lever längst, fast min personliga favorit är åsiktskorridor; jag gillar metaforiska ord.

Oavsett vad man tycker om listan finns vissa saker som är värda att ifrågasätta. Är blåbrun verkligen ett eget ord? Och virtuell våldtäkt, det är ju två ord, ingetdera särskilt nytt. Vad gäller för sammansättningar – och för böjningar? Pultvätta är ett nyord; kan pultvätt räknas som ett separat? Vad utgör egentligen ett ord?

Det kan vi prata mer om senare.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *