Stäng

Gröt är gott på riktigt

Ni har kanske märkt att jag är förtjust i etymologi. Det innebär att jag då och då stannar upp och frågar mig själv: ”Vad kommer det här ordet från? Vilka ord är det besläktat med?” Etymologi utgör ofta intressant kuriosa även för de som inte forskar i språkvetenskap (visste ni till exempel att skidor är besläktat med skit?) så med några etymologier på lager kan man alltid vara festens höjdpunkt!

Ett annat av mina favoritsamtalsämnen är gröt. Häromveckan argumenterade jag därför om havregrynsgröt kontra dinkelgröt med några vänner (som ni förstår är jag alltid kul på fester), och så dök frågan upp: vad betyder gröt, egentligen? Vad kommer det från? Vi tänkte att det måste ha att göra med gryta: frågan var vilket som kom först. Någon skämtade att det skulle vara besläktat med engelskans great, eftersom gröt är så gott. Utan uppslagsböcker till hands fick vi dock lämna ämnet.

När jag väl kom hem slog jag naturligtvis upp etymologin, och min upptäckt överträffade allt jag någonsin vågat hoppas på.

Vi kan börja med att titta på ett annat ord som har med gröt att göra, nämligen gryn. Det kommer från det germanska ordet greuna som betyder ’grovmald’, vilket också är ursprunget för ordet grus. Av grus kommer sedan gryt, alltså ett grävlingsbo, som ju är en hålighet bland gruset. Eftersom hålet är format av sten kan det ses som ett stenkärl, och med den betydelsen bildades ordet gryta, eftersom grytor tillverkades av sten på den tiden.

Så då vet vi att gryta är ganska nära besläktat med grus. Men hur är det med gröt? Nja, tyvärr är det en väldigt avlägsen släkting, vilket förstås kom som en besvikelse för mig och mina vänner. Men vi kan i alla fall kika på ordets ursprung så vi får klarhet i frågan:

Gryn och grus är bildade utifrån det gamla greuna, som i sin tur kommer från grauta, ’att grovmala’. Men grauta har inte försvunnit ur språket, utan under åren har dess stavning och betydelse förändrats: i dag är ordet gröt. Så gröt är ett gammalt och anrikt ord! Men håll nu i hatten: fler språk har germanska som ursprung, och använder alltså samma ord. Minns att grov betyder ’stor’, och nu kanske ni förstår vad jag försöker säga. Samma ord som på svenska betyder gröt, tog engelsmännen för att beteckna något grovt, och senare helt enkelt något stort, som i dag är något direkt storslaget. Men deras stavning av ordet blev inte gröt, utan great. Därmed har orden samma förhållande som broder och brother: gröt och great är inte bara besläktade – de är samma ord.

Gröt är, bokstavligt talat, great!

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

En kommentar på krönikan

  1. Hej,
    Jag släktforskar på min Gröt-släkt i Älvdalen.
    Enligt lokala uppfattningar så betyder ordet “GRÖT” sank eller/och stenrik mark. Uppfattningarna om betydelsen berättas av de äldsta personerna i byn, och går naturligtvis inte att verifieras.
    Din text skarvar dock väldigt bra in i de förklaringarna jag fått.
    Mvh Jan

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *