Stäng

Varför feminismen inte är oval

Ni har kanske hört att det är inne med feminism nu för tiden. Därför tänker jag prata om det besläktade ämnet feminism – som ni vet betecknar kursiv stil att man tar bort betydelsen från ett ord och fokuserar på ordet självt.

Etymologiskt har ordet feminism med kvinnor att göra: det kommer ju från latinets femina som betyder ’kvinna’. Feminismen blev därför en ideologi för kvinnors rättigheter i förhållande till mäns. Med tiden förändrades ordets betydelse till att ’kvinnor och män ska vara jämställda’, i stället för det stundtals vilseledande ’kvinnor ska upp till mäns nivå’: feminism började innebära att även stärka mäns rättigheter i de områden där kvinnor redan har det bättre (även om vissa inte är med på noterna). Så feminism har att göra med kön, politik och makt: ett bra recept för att skapa ett laddat ord.

Många som kallar sig feminister i dag förespråkar jämställdhet mellan fler grupper än könen: religioner, sexualiteter, etniciteter, inkomstgrupper … I praktiken har detta medfört att ordet feminism rätt och slätt betyder jämställdhet, men man kan vara för jämställdhet och ändå ta avstånd från feminism. Detta beror dels på den historiska laddning som finns i ordet, men också på att det är kopplat till politiska partier. Håller man inte med om partiernas politik har man större anledning att ta avstånd från det ord de använder om sig själva. Jag menar, hur mycket man än gillar frihet så kallar man sig inte liberal om man inte håller med om Liberalernas politik. Många kallar sig i stället för jämställdister för att lyfta sin åsikt.

Språkligt sett spelar det kanske ingen roll vad man säger: synonymer är alltid trevliga, och det är ju inte alls konstigt att ord ändrar betydelse. Problemet med ordet feminism är dock att de flesta vet vad femina betyder, och därför associerar direkt till den gamla betydelsen ’kvinnlighet’ i stället för ’jämställdhet’. En motsats finns i ordet oval: vi associerar det till en geometrisk figur, och det är ingen som tänker på att ordet ”egentligen” betyder äggaktig.

Att kalla sig jämställdist och se ned på feminister är språkligt sett samma sak som att kalla figuren äggaktig och mobba de som ritar ovaler. Idéhistoriskt sett innebär det däremot att man tar avstånd från manshat eller andra associationer, och politiskt sett att man tar avstånd från vissa partier. För ord har inte bara betydelse; de har värdeladdning också.

Men allvarligt talat, jämställdism är ett löjligt ord. Säg egalitarism, eller varför inte ekvivalism, i stället!

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *