Stäng

Egocentrerad fotografering

Nyordslistan ges ut av Språkrådet och Språktidningen varje december, och består av ord som sett ökad användning under det gångna året. De flesta ord på listan är modeflugor som inte lever mycket länge efter att listan publicerats, medan andra biter sig fast och påverkar vår kultur.

Ett ord som fullkomligt exploderat efter Nyordslistan 2013 är selfie, som jag plötsligt möter överallt i media. Ordet betyder ’ett fotografi man tar av sig själv’ och handlar främst om digitala bilder man ska dela med sina vänner. Det är en förkortning av engelskans self portrait, så en svensk översättning kan tänkas vara självis.

Fenomenet och ordet har påverkat varandras popularitet. När fler tog självporträtt behövdes ett kortare ord, och när det fanns ett lämpligt ord blev det lättare att förstå fenomenet och därför ägna sig åt det. Det är alltså enklare att ”ta en selfie” än att ”med hjälp av telefonkameran ta en bild av mig själv, som jag sedan sprider till mina vänner via sociala medier eller privata meddelanden”. När alla sedan använde ordet selfie spriddes det också till nyordslistan, vilket gjorde att ännu fler lärde sig ordet och mer medvetet tog selfies! Visst har vi tagit självporträtt förut, men nu är det inne att säga ”jag ska ta en selfie” samtidigt.

Att man använder nya ord är bara bra: hur skulle det gå för en pilot som vägrade säga turbulens utan envisades med ”vi upplever nu ett hastigt varierande luftflöde med oförutsägbar styrka och riktning”? Ord är namn som gör ting eller fenomen lätta att förstå. Tänk efter: till och med de lättaste orden har en svår betydelse. Hur skulle du förklara orden pappa, dag eller tidning för någon som aldrig hört talas om dem? Det behövs en mening eller två! Och kom ihåg att inte förklara med ännu svårare ord; den som inte förstår tidning förstår nog inte nyhet heller!

Att selfien blivit så populär beror dels på att den fått uppmärksamhet, men jag tror också det har att göra med att vi är lite egocentriska och vi gillar att visa upp oss själva. Innan selfie fanns ett annat namn för den här sortens fotografi, nämligen egobild. Ego är latin för jag, men har på svenska förknippats med själviskhet. Att ta egobilder är därför lite skamfyllt (och ordet används ofta lätt ironiskt), medan selfies är helt okej! Det är inte längre ett tecken på ytlighet, utan på modemedvetenhet … vilket förstås är exakt samma sak. Å andra sidan har jag mött personer (främst äldre) som inte vill följa modet, så de tycker att det är löjligt med selfies – men självporträtt har de inget emot!

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *