Stäng

Biff och potatis och något mer

I dag ska vi prata om ärter.

Eller ärtor.

För några veckor sedan skrev jag om läsuttal, och att det av alla skäl är helt korrekt att säga flicker fast det stavas flickor. Man skulle kunna tro att det är av den anledningen som det ibland står ärter på ärtförpackningar i butiken, men icke. Det handlar om två olika stavningar, och alltså om två olika ord – som betyder ungefär samma sak.

I SAOL stöter vi på både ärt och ärta. Det kan ju vara tillräcklig förklaring; vem som helst kan lista ut att ärt blir ärter i plural medan ärta blir ärtor. Men vad är då skillnaden mellan en ärt och en ärta? Frågar du en botaniker blir svaret förmodligen att växtarten heter ärt, medan ärtan är växtens frö: ärtan växer på ärten, precis som äpplet växer på apeln. Frågar du en kock kan svaret bli att ärtor och ärter är samma sak. En snickare kanske tycker att det gör detsamma.

Men jag ser inga botaniker eller kockar häromkring, så vi får nöja oss med det svar en språkvetare skulle ha gett.

Ärt är det äldsta ordet, som används om både fröet och plantan. Ärta är ett modernare påfund som bara gäller fröet, men ända sedan ärta myntades har det varit lite krångligt att skilja på orden. Man kan säga att ärter är ett oräknebart mängdord, som vatten eller potatis; vi kan inte räkna det i antal, men vi kan mäta det i mängd. Man säger alltså mycket ärter och mycket potatis. Å andra sidan är ärtor ett räknebart ord, precis som äpplen eller potatisar. Då kan man säga många ärtor eller många potatisar, eller 52 ärtor och 4 potatisar.

Därför kan vi äta ”ärter och biff med potatis”. Maträtten består av en viss mängd ärter, biff och potatis, men om vi går in på beståndsdelarna så ser vi att det rör sig om ett visst antal ärtor, sojabiffar och potatisar (och förmodligen en god sås)!

Botanikern, kocken och språkvetaren har olika sett att se på saker och ting vad gäller växter. Det är inte så konstigt: olika yrken använder olika ordförråd för att formulera sig specifikt. Det en elektriker kallar impedans kan av den olärde kallas motstånd och det en astronom kallar pulsar kallar vi vanliga dödliga för stjärna. Påminn mig att skriva mer om fackspråk någon gång.

Som sammanfattning: både ärter och ärtor är korrekt. Plantorna kallas bara för ärter, och båda ord kan användas som namn på fröet. Då pratar man helst om ”mycket/lite ärter”, och ”många/några/ ärtor”. Som tumregel är ärter lite friare; det går att säga ”många ärter”, men det är nog ovanligt med ”mycket ärtor”.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *