Stäng

Fastna gärna i semantiken!

Språk används för att kommunicera, och så länge man kan göra sig förstådd så är resten liksom underordnat. Att stava medicin som medecin kommer visserligen att enervera somliga läsare, men budskapet går ändå fram. Annat är det om man råkar slinta med pennan och stava det som tiramisu. Fast det är klart, för somliga åkommor är tiramisu den perfekta medicinen.

Okej, det är nog inte fråga om felstavning längre. Nu handlar det i stället om vilka betydelser som ligger bakom orden, alltså om semantik.

Ords betydelse är något vi som grupp gemensamt kommer överens om. En grupp är ”alla svensktalande”, men det finns mindre grupper. Alla har ju haft olika uppväxt, och ett ord kan och kommer tolkas på olika sätt av olika personer. Prova själv: be några personer att klia dig på höger skuldra och se de skilda resultaten. Tänk dig nu att du skadar det du kallar skuldran och talar om det för en läkare – som har en helt annan uppfattning om var skuldran sitter. Snart sitter du där med plastikopererad näsa och har fortfarande lika ont.

En semantisk uppfattning som går emot strömmen leder till missförstånd; om du tror att påslakan är ett tygstycke man lägger på madrassen kommer du bli besviken när du handlar sängkläder. Ibland finns dock inte en enhetlig ström att gå emot: nog har du varit i en diskussion där en oenighet visar sig bero på att du och motparten tolkar ett ord på olika sätt (som vilka texter som utgör litteratur och inte). Då har ni stött på en semantisk fråga. Sådana ses ofta som småsaker så fort man är förbi dem, men överge dem inte! Prata om era olika uppfattningar i stället, för i en mångsidig värld är det bra att vara medveten om olika tolkningar, så man inte använder ett ord som kan tolkas helt fel i vissa sammanhang!

Och den medvetenheten är också bra för att undvika de semantiska diskussioner som faktiskt är onödiga. Din motpart kan nämligen använda semantik för att undvika huvudämnet: ”Jag har visst ätit upp alla grönsaker; morötter är ju inte gröna …”

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *