Stäng

Ett livsfarligt stilgrepp

”Om jag hade fått en tia för varje stavfel jag sett så hade jag varit miljardär nu!” … Nja. Det behövs 100 miljoner tior innan vi är uppe i en miljard kronor. För att sätta det i perspektiv så är en genomsnittlig livstid ungefär 42,88 miljoner minuter lång.

När vi använder den här sortens uttryck så blir detaljerna underordnade; vi överdriver för att förstärka vårt budskap. Detta kallas hyperbol, eller överdrift på renare svenska. Hyperbolen är användbar inom områden som debatt, poesi och småprat; den starka laddningen tilltalar våra känslor för att belysa själva poängen. Säger någon ”du är bäst i världen” så är det knappast läge att fråga hur de hunnit göra en empirisk undersökning i frågan. I stället ska du tacka och ta emot!

Hyperbolen kan verka slarvig, men att säga ”resväskan väger ett ton!” är ärligt talat mycket intellektuellare än att bara gnälla fram ”jag orkar inte bära”. Slarv eller inte så har hyperbolen sin tid och plats; när väskan inte kan checkas in blir det i stället noga att specificera att den ”bara” väger 26 kg – det är illa nog!

Så överanvänd inte greppet! Jag har en kronisk hyperbolmissbrukare i familjen. När han märkte att det inte längre kändes tillräckligt starkt med att något hänt ”tusen gånger” övergick han till ”tusen miljarder” vilket snart blev ”tusen miljarders miljoners fantasiljarders krakrakriljoners …” och så blev själva hyperbolen längre än det han faktiskt ville få sagt. Hamnar man i den situationen är det nog bäst att avgifta sig genom att säga precis som man menar i några månader.

Det är viktigt att vara medveten om hyperbolen; annars kan man nämligen lätt bli lurad av den. Om en debattör säger ”snart kommer svenskan utrotas” är det nog en hyperbol för att ge uttryck åt personligt missnöje (svenskan är nämligen väldigt livskraftig). Så länge folk tar hyperboler bokstavligt kan debattörer använda dem för att manipulera, så låt dig inte luras och var uppmärksam på att vissa argument överdrivs just för att påverka!

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *