Stäng

Tona ned särskrivningsprotesterna

Särskrivningen är det i särklass mest omnämnda språkfelet, och kan ha förödande följder när fraser får helt ny innebörd. Hur hjälpsam är den som ”kan underlätta förhållanden” om andra ordet särskrivs? Hur uppfattar vi den som driver en ”renhållningspolitik” men särskriver efter ren? (Min första tanke är att vi fått en rabiat yogaguru i kommunfullmäktige, vilket faktiskt låter helt okej.)

Lyckligtvis är särskrivningar allt som oftast fullt förståeliga och som värst en nagel i ögat för språkpolisen; jag tror alla kan uttyda vad ”choklad asken är tom” egentligen betyder. Och språket utvecklas ju, så särskrivningar kommer tids nog att bli helt godkända om alla fortsätter använda dem.

Hörde ni? Det var ljudet av tusen språkpoliser som gnisslande tänder.

En studie på Uppsala universitet 2012 har visat att särskrivningar inte alls gör text otydlig; tvärtom blir det lite lättare att läsa när orden är uppdelade och överskådliga. Samma studie tyder däremot på att skribentens trovärdighet sjunker om texten är ovårdad, vilket egentligen är argument nog till att vara noga med språket om andra ska läsa det. (Särskriven dagbok är helt okej!)

Vi skyller ofta särskrivningar på engelskans inflytande. Det är kanske inte osant, men särskrivningar förekom ju före internet också: Bellman klantade till det redan i Fredmans epistel numero 1 med ”bränvins flaska”. Numera lär vi oss sällan att skriva genom att ljuda; fokus ligger i stället på bokstäverna, och hur texten ser ut i skrift blir viktigare än hur den låter uppläst. Men särskrivning påverkar uttalet: pröva högläsningen med ”han inför skaffade ett kul lager till bil däcket”! För den som alltid har ljudbilden i bakhuvudet blir särskrivningar ett synnerligen märkbart stackato.

Särskrivningar är jobbiga, men det är ännu jobbigare med pedanter som tror att en text blir oläslig bara för att det står ”choklad ask”. Vi får tona ned de våldsamma särskrivningsprotesterna, för de kan nämligen ge upphov till ett annat problem: hopskrivning. Och stavningarna såkallad och tillslut kommer minsann också orsaka tandgnissel.

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Hälsinglands dagstidningar.

Kommentera

Ingen kommer att kunna se din e-postadress! Obligatoriska fält har en asterisk *