Stäng

Om webbplatsen

Välkommen till Språkkrönikan! Den här webbplatsen startade jag i december 2017 för att samla mina gamla och nya språkkrönikor på ett ställe och göra dem enkelt tillgängliga för alla intresserade, särskilt de texter som aldrig publicerats online förr.

Större delen av materialet har publicerats i Mittmedia-koncernens tidningar: Från 2013 till och med 2015 publicerades texterna i dagstidningarna Ljusnan, Hudiksvalls Tidning, Söderhamnskuriren och Ljusdalsposten, kollektivt Hela Hälsingland. Från 2016 till 2019 publicerades de i dagstidningarna Arbetarbladet och Dalademokraten, och sedan 2016 publiceras de i gratistidningarna Bollnäsnytt och Söderhamnsnytt. Mellan 2012 och 2014 publicerades några krönikor även i Gefle studentkårs tidning Gefla Högtryck.

I webbtexterna har jag åtgärdat eventuella språk- och sakfel som kom med i trycktexterna, samt lagt till ett och annat potthål. Rubriksättning och kursivering kan också skilja sig åt, eftersom detta ofta justeras (respektive förbises) av redaktörer. Texterna kommer upp på Språkkrönikan en vecka efter att de publicerats i tidningen, men alla texter dateras till sitt ursprungliga utgivningsdatum. Längst ned i alla texter står det var de först publicerades, och om de finns tillgängliga på internet har jag även länkat dit.

Har du en språkfråga du vill ha svar på, eller har du någon annan kommentar på webbplatsen? Du är välkommen att kommentera direkt under inläggen eller kontakta mig genom formuläret nedan!